Skip to content

Urheilumaailman suurimmat liikemiehet TOP5

Moni urheilija on onnistunut haalimaan itselleen vaikuttavan omaisuuden urallaan. Useat heistä ovat koko kansan tuntemia sankareita, joita ihaillaan ja palvotaan. Todelliset mahtimiehet löytyvät kuitenkin esiripun takaa! Tästä artikkelista pääset tutustumaan, miltä näyttää lista maailman rikkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista urheilujoukkueiden omistajista. Tiedot on koonnut maailman arvostetuin talouslehti Forbes (2019).

1.  Mukesh Ambani

Numero ykkösen paikkaa maailman suurimpien urheilumaailmassa vaikuttavien henkilöiden listalla pitää Yemenissä syntynyt, Intiassa kasvanut liikemies Mukesh Ambani.  Hänen omaisuutensa arvoksi on arvioitu yli 50 miljardia dollaria, mikä tekee hänestä maailman 13. rikkaan henkilön.

Ambanin varallisuus on pääasiallisesti lähtöisin petrokemikaaleista, öljystä ja kaasusta. Hän on toimitusjohtaja ja suurin osakkeenomistaja Reliance Industries Limited -yhtiössä, joka on Intian suurin yksityisomistuksessa oleva yhtiö.

Miehen omistama joukkue, Mumbai Indians, ei ole Suomessa järin suuresti tunnettu, sillä sen lajina on kriketti, jota maassamme ei juurikaan seurata. Kyseessä on kuitenkin maailman toiseksi suosituin urheilulaji heti jalkapallon jälkeen, joten siinä liikkuvia rahoja mitataan miljardeissa. Mumbai Indians pelaa Indian Premier Leaguessa, joka on Twenty20-lajimuodon ammattilaissarja.

2. Steve Ballmer 

Kakkospaikalla listalta löytyy Steve Ballmer, yhdysvaltalainen liikemies, joka muistetaan yhtenä Microsoftin karismaattisimpina johtajina. Hänen valtava omaisuutensa onkin pääasiassa peräisin tämän IT-alan jätin osakkeista, joita hän sai hankittua kannattavin ehdoin uransa aikana. Sittemmin Microsoftin jättänyt Ballmer kohoaa 41,2 miljardin dollarin omaisuudellaan 19. paikalle maailman rikkaimpien henkilöiden listalla.

Hän on tiukasti mukana urheilupiireissä omistautuen intohimoisesti koripallolle. Mies omistaa losangelesilaisen joukkueen Los Angeles Clippersin, joka pelaa Amerikan seuratuimmassa koripalloliigassa NBA:ssa.

3. Dietrich Mateschitz

Kolmas listan henkilö löytyy lähempää; Dietrich Mateschitz on itävaltalainen liikemies, joka on onnistunut luomaan yhden maailman tunnetuimmista virvoitusjuomabrändeistä – mies tunnetaan Red Bullin perustajana. Hän omistaa tänä päivänä 49 prosenttia yhtiön osakkeista, ja hänen omaisuutensa arvo on noin 18,9 miljardia dollaria. Se tekee hänestä 53. rikkaan henkilön maailmassa.

Mateschitz on luonut energiajuomansa ympärille todellisen valtakunnan, johon kuuluvat tiiviisti erilaiset extreme-urheilulajit. Yhtiön nimissä järjestetään lukuisia extreme-kilpailuja ja tempauksia, joissa on nähty muun muassa kalliosukellusta, off-piste-laskettelua ja freestyle-motocrossia. Sen järjestämissä tapahtumissa vain taivas on rajana – ja välillä ei sekään; vuodesta 1991 alkaen on järjestetty Red Bull -lentopäivä, jossa kilpailijat yrittävät päästä lentoon itse rakentamillaan laitteilla.  

Mateschitz on ulottanut energiajuomansa siivet koskettamaan myös F1-maailmaa, jääkiekkoa ja jalkapalloa. Hän omistaa F1-tallit Red Bull Racing ja Red Bull Toro Rosso Honda, joista ensimmäinen on voittanut useana vuonna valmistajien mestaruuden. Sebastian Vettel on voittanut sen väreissä kuljettajien maailmanmestaruuksia.

Jääkiekosta itävaltalainen EC Red Bull Salzburg ja saksalainen EHC Red Bull München ovat miehen omistamia. Lisäksi hän omistaa jalkapallojoukkueet RB Leipzigin, FC Red Bull Salzburgin ja New York Red Bulssin. Voidaan siis huoletta todeta, että hän on yksi urheilualan suurimmista vaikuttajista.  

4. Hasso Platner

Saksalainen Hasso Platner on maailman neljänneksi rikkain urheilumaailman vaikuttaja. Vaikka miehen nimi saattaa kuulostaa vieraalta, hänen tuotteensa tunnetaan mainiosti myös Suomessa. Platner on luonut omaisuutensa ohjelmistoalalla. Tämä entinen IBM:n työntekijä perusti neljän ex-kollegansa kanssa SAP SE -nimisen yhtiön, joka on sittemmin kasvanut Euroopan suurimmaksi ja maailman kolmanneksi suurimmaksi ohjelmistovalmistajaksi. Se on keskittynyt valmistamaan yritystoiminnan ja asiakassuhteiden hallinnan apuvälineitä.  

Platner jää 13,5 miljardin dollarin omaisuudellaan vielä sadan maailman rikkaimman henkilön joukkoon paikalle 94.  Innokkaana golfaajana ja purjehtijana tunnettu mies omistaa NHL:ssä pelaavan San Jose Sharksin. Seurassa on nähty sen historian aikana myös useita legendaarisia suomalaispelaajia, kuten Miikka Kiprusoff, Ville Peltonen ja Teemu Selänne.

5. Roman Abramovich

 Roman Abramovich pääsee listan viidennelle sijalle. Tämä venäläinen liikemies on luonut 12,4 miljardin omaisuutensa rautateollisuudella ja investoinneilla. Hän on maailman rikkaimpien henkilöiden listalla numero 107.

Abramovich tunnetaan melko hyvin myös kansan kesken, sillä hänen nimensä on ollut esillä medioissa näyttävästikin. Hänet muistetaan ennen kaikkea Chelsea FC:n pelastajana – hän osti seuran 140 miljoonalla punnalla vuonna 2003. Abramovichin suuret investoinnit joukkueeseen ja loistavat pelaajahankinnat tekivät tehtävänsä, ja alamäessä ollut joukkue pääsi uuteen nousuun. Kaudella 2004-2005 joukkue voitti Premier Leaguen ja vuonna 2012 ensimmäistä kertaa historiansa aikana Champions Leaguen.