Skip to content

Tulossa olevat kuumimmat ensimmäiset listautumisannit

Sijoittajalle ja kaikille talouselämää seuraaville IPO:t (”Initial Public Offering”) eli yritysten ensimmäiset julkiset listautumisannit ovat mielenkiintoisia tapahtumia – kyse on siis pörssiin listautumisesta. Pörssilistautumisen ympärillä on aina suuria tai vähintäänkin maltillisia odotuksia, ja sijoittajalle voi olla parempiakin hetkiä pistää rahansa kiinni yritykseen. IPO:t ovat kuitenkin niin tärkeä osa markkinataloutta, ettei niitä voi olla sivuuttamatta. Seuraavaksi kerrommekin teille muutamista merkittävimmistä tulossa olevista listautumisista.

Airbnb

Matkailu- ja majoitusalaa todella rajusti ravistelleen Airbnb:n listautumisesta pörssiin on puhuttu jo vuosia, ja listautumista vuoden 2019 aikana pidettiin miltei varmana. Nyt tämä monista yksityishenkilöistä majoituspalveluiden tarjoajia tehnyt yhtiö näyttää lykkäävän listautumista tuonnemmas – 2020 lienee tällä hetkellä se kaikkein todennäköisin Airbnb:n listautumisvuosi.

Airbnb on jatkanut voimakasta kasvuaan hankkimalla esimerkiksi viime hetken hotellivarauksiin erikoistuneen palvelun, HotelTonightin, itselleen. Samaten yhtiö on ostanut Gaest.comin, jonka erikoisalaa ovat lyhyeksi ajaksi vuokrattavien kokous- ja toimistotilojen välittäminen. Vastatuulessa yhtiö on kuitenkin ollut monissa maissa ja kaupungeissa, sillä lainsäätäjät ja paikalliset asukkaat eivät ole useinkaan katsoneet majoitustoiminnan harjoittamista yksityisasunnoissa hyvällä.

Fodelia

Suomalaisten yhtiöiden tulevia anteja tarkastellessa nousee esiin jännittävä nimi, Fodelia Oyj. Tätä lukiessasi Fodelian vuoden 2019 lopussa tapahtuva listautuminen saattaa hyvinkin olla jo tapahtunut. Nimi Fodelia ei välttämättä ole vielä kovin tuttu monelle potentiaaliselle sijoittajalle, mutta sen taustalla olevat Fodelian 100-prosenttisesti omistamat tytäryhtiöt Feelia ja varsinkin Real Snacks ovatkin jo huomattavasti tutumpia nimiä – kyse on siis valmisruoista ja snackseista.

Toisaalta Fodelian valttikortteina ovat kotimaisuus ja lähiruokatrendi, mutta terveystietoisuuden lisääntyminen ruokakulttuurissa ei välttämättä puhu tähän listautumiseen tarttumisen puolesta. Heikkoja signaaleja on kuitenkin olemassa siitä, että välipalakulttuurista ja pahimmista terveysintoiluista ollaan liikkumassa hieman hedonistisempaan suuntaan. Etenkin Estrellan lanseeraamat linssisipsit ovat puolestaan herättäneet toivoa uusien snacks-tuotteiden vetovoimasta.

The We Company

Aiemmin nimellä WeWork tunnettu The We Company on jo kertaalleen aloittanut listautumisprosessin aivan virallisestikin, mutta sittemmin vetäytynyt siitä. Yrityksen uusi johto on kuitenkin ilmaissut listautumisen olevan edelleen lähitulevaisuuden suunnitelmissa, joskaan mitään tarkempaa aikataulua ei ole ilmoitettu julkisuuteen – vuoden 2019 loppu tai vuoden 2020 alku on tämänkin yhtiön suhteen hyvä arvaus.

Yhtiö toimii kiinteistöalalla ja tarjoaa jaettuja työtiloja keskittyen etenkin teknologia-alan startup-yrityksille. Lisäksi The We Companyn katalogiin kuuluvat ylellistä kuntosalitoimintaa harjoittava Rise by We, yksityinen koulu WeGrow sekä täyden palvelun vuokra-asumista tarjoava WeLive. Yritys on ollut avainlukujen valossa melkoisessa vastatuulessa viime aikoina, eikä suositusta siihen sijoittamiseen voi tältä istumalta antaa. Markkinoiden reaktiota mahdolliseen listautumiseen on kuitenkin mielenkiintoista seurata.

Robinhood

Robinhood on amerikkalainen talouspalveluja tarjoava yritys, joka on sikäläisillä kuluttajamarkkinoilla tullut erityisen tunnetuksi tarjoamalla komissioista ja muista maksuista vapaita osakekauppoja. Suosion kasvu on ollut nopeaa ja kyseessä onkin yksi Yhdysvaltain tunnetuimmista kaupankäyntialustoista.

Listautumishuhut ovat kasvaneet yhtiön ympärillä voimakkaasti, sillä yhtiö rekrytoi taannoin Amazonilla mittavan uran tehneen Jason Warnickin talouspuolelleen. Joka tapauksessa toimitusjohtaja Baiju Bhatt on kertonut listautumisen olevan suunnitelmissa, mutta ajankohdasta ei ole tällä hetkellä tarkempaa tietoa.