Skip to content

Suomen kuumimmat startupit tällä hetkellä

Startup-skene ei ehkä ole tällä hetkellä niin kova sana kuin vielä pari vuotta sitten, 2010-luvun puolivälin tienoilla. Slushin ympärillä kovin hype on hiipunut ja osittain tämän suuren startup-tapahtuman maine on jopa tahriintunut. Nämä asiat eivät silti missään nimessä merkitse, etteikö suomalaisessa startup-maailmassa tapahtuisi yhä isoja juttuja – eikä kyse tietenkään ole pelkistä IT-alan yrityksistä. Näihin juttuihin luomme nyt katsauksen: tutustumme Suomen kuumimpiin startupeihin.

Leadoo

Vasta vuonna 2018 perustettu Leadoo on tehnyt todella nopean nousun maamme kiinnostavimpien ja eniten huomiota keränneiden startupien joukkoon. Pelkäksi pöhinäksi ei Leadoon tulos ole jäänyt, sillä myynti on ollut todella kovaa ja yritys on kerännyt miljoonien luokassa liikkuvat investoinnit.

Leadoon juttu on kehittää erilaisia interaktiivisia tekstirobotteja, joiden käyttötarkoitus on moninainen. Asiakaspalvelua varten kehitetyt robotit ovat toki yleisin käyttökohde, mutta Leadoon robotit soveltuvat moniin muihinkin kohteisiin. Erityisen taipuvaisia yhtiön chattibotit ovat kuitenkin myynnin edistämistarkoituksiin. Isona kilpailuvalttina nuori startup pitää bottiensa helppokäyttöisyyttä – siinä missä moni kilpailija menee teknologia edellä, on Leadoossa pyritty omaksumaan asiakaslähtöinen ja käyttävyys edellä kulkeva näkökulma.

Rentmania

Rentmania on yksityishenkilöiden väliseen tavaranvuokraukseen keskittynyt yritys, jonka alustapalvelu on kerännyt erityisen paljon asiakkaita Moskovan ja Pietarin alueelta. Kolmantena kaupunkina palveluun on lanseerattu Los Angeles. Itänaapuriin keskittyminen ei ole ihme, sillä Rentmania sai alkunsa Moskovassa. Sittemmin tämä startup on kuitenkin avannut uuden päätoimistonsa Helsinkiin – mikä on jälleen hieno osoitus Suomen vetovoimaisuudesta startup-maailmassa.

Yrityksen taustalla oli sen perustajan, Arkadi Meshkovskin, kallis telttahankinta ja perehtyminen jakamistalouteen. Teltta seisoi varastossa suurimman osan vuodesta käyttämättömänä – samankaltainen huomio, jonka jokainen jakamistaloudesta innostunut on jossakin vaiheessa tehnyt. Rentmania-palvelun avulla käyttäjät (joita on jo yli 40 000) voivat laittaa tavaransa lainattavaksi pientä korvausta vastaan. Investointeja venäläis-suomalainen Rentmania on kerännyt noin miljoonan dollarin verran.

Oura

Oura nousi kansainväliseen julkisuuteen prinssi Harryn sormen kautta – yritys nimittäin kehittää niin kutsuttuja älysormuksia, ja sellainen kädessään kuninkaallisen perheen edustaja kuvattiin syksyllä 2018. Tämä aiheutti Ouralle myynti- ja investointipiikin, ja nykyisin yritys kuuluukin Suomen kuumimpien startupien joukkoon itseoikeutetusti.

Oura-sormus on siis sormus, jonka sisään on saatu ahdettua pieni piirilevy ja akku. Sormuksella mitataan unen laatua, mutta myös yleinen aktiivisuuden seuranta kuuluu sen ominaisuuksiin. Syksyyn 2019 mennessä yritys on toimittanut sormuksia ympäri maailman jo yli 100 000 kappaletta, joten aivan pienestä näpertelystä ei volyymien suhteen ole kyse. Kilpailussa Oura pyrkii erottumaan muotoilulla ja tarkkudella, mutta sormuksen hankintahinta pitää sen vankasti premium-luokassa.

Solar Foods

Solar Foodsin liikeidea kuulostaa miltei sulalta hulluudelta: valmistetaan ruokaa tyhjästä ilmasta. Hiilidioksidia ja sähköä proteiinin rakennusaineina käyttävän yhtiön konsepti perustuu kuitenkin vankkaan ja ihan oikeaan tieteeseen. Hiljattain Solar Foods voitti Tanskan valtion kahden vuoden välein tukeman Index Award -palkinnon, jonka arvo oli merkittävät 100 000 euroa. Aiempia voittajia on muun muassa Teslan Elon Musk.

Niin kutsuttua Solein-proteiinia voidaan tuottaa siis käytännössä missä tahansa olosuhteissa, ei vain suotuisan ilmaston vallitessa. Ensimmäisen vaiheen kaupallisen tuotannon Solar Foods aikoo aloittaa vuoden 2021 aikana. Tätä yritystä kannattaa seurata todella tarkkaan, sillä parhaimmillaan kyseessä voi olla kaikkien aikojen suomalainen menestystarina, joka kirjaimellisesti muuttaa maailmaa.

ResQ Club

Myös ResQ Club on ruokakulttuuria muuttamaan pyrkivä startup. ResQ Clubin sovelluksen avulla yksityishenkilöt voivat ostaa hävikkiruokaa ravintoloista ja ruokakaupoista – palvelun piirissä on Suomessa jo satoja ravintoloita ja nykyisin myös koko joukko muun muassa K-kauppoja.

Ravintolat ja kaupat voivat siis laittaa sovellukseen myyntiin sellaisia tuotteita, kuten valmiita annoksia tai elintarvikkeita, joiden myyntiaika on päättymässä. Ravintolat voivat myydä esimerkiksi lounaalta yli jäävää ruokaa, kaupat parasta ennen -päivämäärältään umpeutuvia pakkauksia. Suomen lisäksi yritys toimii myös Saksassa, Ruotsissa ja Alankomaissa. Käyttäjiä on yli 300 000.

Teatiamo

Teatiamo on rovaniemeläislähtöisen Tea Latvalan perustama yritys, joka myy käsintehtyjä design-dildoja. Jo tällä taglinella vuonna 2016 perustetun yrityksen julkisuus oli taattu, ja nykyisin myyntiä onkin ympäri maailman. Parin sadan euron hintaiset seksilelut eivät tietenkään pärjää pelkkien kotimaan markkinoiden varassa, joten kansainvälinen huomio on ollut suureksi eduksi.