Kiinasta on kehittynyt viimeisen vuosikymmenen aikana talousmahti, joka jättää ostovoimaan suhteutetulla bruttokansantuotteella taakseen jopa toisen jättiläisen Yhdysvallat. Kehitys on ollut räjähdysmäisen nopeaa, sillä suuret talousuudistukset pääsivät käynnistämään talouskasvun vasta 70-luvun lopulla.
Nopea kasvu ei ole ollut kivutonta. Tällä hetkellä yksi globaalin kaupan suurimmista yhteisistä vihollisista ovat kiinalaiset väärentäjät, joka on myös yksi Yhdysvaltain ja Kiinan käynnissä olevan kauppasodan keskeisistä polttopisteistä.

Ongelmaan pyritään puuttumaan keskittyen erityisesti suuriin teknologiayhtiöihin, mutta pienet ja keskisuuret yhtiöt ovat vaikeuksissa ilmiön kanssa. Niiden kohdalla kyseessä on todellinen taistelu tuulimyllyjä vastaa, sillä resurssit ovat pienet, ja vastustaja valtava. Kiinan presidentti Xi Jinping on toistuvasti sitoutunut vahvistamaan immateriaalioikeuksien suojaa, mutta toistaiseksi heikoin tuloksin. Uudistuksia on kuitenkin nähty viime vuosina – suunta on oikea.
Maailman yhteinen sota
Kyseessä on ongelma, joka ulottaa lonkeronsa jokaisen meren taakse. Piraattituotteiden aiheuttamia valtavia tappioita on raportoitu niin Euroopasta, Yhdysvalloista kuin Australiastakin. Erityisen kiivaana taisto käy tällä hetkellä Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä – kaksi talousjättiä ovat olleet napit vastakkain jo reilusti yli vuoden ajan.

Tuotanto- ja tekijänoikeuksien varastaminen on olennainen osa kiistaa. 87 % kaikista Yhdysvaltain satamatulleihin jääneistä väärennöksistä ovat lähtöisin Manner-Kiinasta tai Hongkongista. Maailmanlaajuisella tasolla 80 % kaikista takavarikoiduista väärennöksistä on peräisin Kiinasta.
Pienet yrittäjät vaikeuksissa
Erityisen lujaa väärennökset iskevät pienyrittäjiin. Jotta käsissä olisi edes jonkinlaiset aseet taistoon, oma innovaatio on patentoitava välittömästi myös Kiinan markkinoilla. Patenttimaksut ovat kalliitta, ja usealla yrittäjällä ei ole yksinkertaisesti varaa niihin. Hakuprosessi venyy helposti pitkäksi, ja sen organisointi vaatii paikallista kontaktia.
Siitä huolimatta ei ole taattua, että tuote on turvassa väärentäjiltä. Patentti antaa mahdollisuuden toimintaan, mutta oikeudenkäynnit Kiinassa voivat kestää vuosikausia ja väärennösten jäljittäminen sekä laittomien patenttien mitätöinti maksaa kymmeniä tuhansia.

Taistelu osoittautuu kaiken lisäksi suurella todennäköisyydellä turhaksi, sillä uudet väärennökset putkahtavat markkinoille nopeaan tahtiin – yksi kitketään, toinen ponnahtaa esiin. Kun rahaa palaa oikeustoimiin, liiketoimintaan investoimiseen ei riitä resursseja.
Väärennökset eivät ole vain pimeiden markkinoiden ongelma, vaan niitä myydään avoimesti myös suurilla kauppapaikoilla, kuten Amazonissa, Alibabassa ja eBayssä. Ne ovat sitoutuneet virallisesti tukemaan väärennösten vastaista taistelua, mutta sota on haastava.
Miksi ongelmaa ei saada kuriin
Väärennösten kitkeminen markkinoilta on myös Kiinan hallinnon ohjelmassa. Lainsäädäntö ei olekaan ilmiön perustavanlaatuinen ongelma. Oikeudelliset kehykset olisivat riittävät, ja Peking on allekirjoittanut useita teollisuutta ja tekijänoikeuksia suojaavia sopimuksia
Ongelma syntyy, kun säädöksiä lähdetään toteuttamaan paikallisella tasolla. Ketjussa alaspäin siirtyessä valvontaan käytetään aina vain vähemmän resursseja, ja usein säädökset laiminlyödään surutta. Maan tehokkaan ja edullisen käsityövoiman sekä puutteellisen valvonnan vuoksi ongelma pääsee rehottamaan.
Mitä pienyrittäjä voi tehdä

Viimeaikaisten uudistusten positiivisessa valossa moni yrittäjä on rohkaistunut ja hakenut patentin omalle tuotemerkilleen myös Kiinan markkinoilta. Se tulee tehdä välittömästi valmistuksen alkaessa, sillä väärentäjät ovat äärimmäisen nopeita liikkeissään.
Vaikka kyseessä on kallis prosessi, sen tekemättä jättäminen voi koitua vielä hinnakkaammaksi. Jos piraattituotteet pääsevät yritykselle tärkeälle markkina-alueelle, voivat tappiot nousta helposti satoihin tuhansiin lyhyissäkin ajoissa.
Jos tuotetta ei ole patentoitu, ovat kiinalaisten viranomaisten kädet sidotut. Mikäli patentti löytyy, tarvitaan vielä omaa aktiivisuutta siihen, että väärentäjät löytyvät. Kiinan viranomaisten tekemien ratsioiden avulla ollaan saatu takavarikoitua valtavia määriä väärennöksiä, joten toisinaan vaivannäkö kannattaa. Maahan on perustettu myös erillisiä toimistoja, jotka auttavat ulkomaalaisia pienyrittäjiä niiden taistelussa.