Skip to content

Ovatko Manchester Unitedin tappiot viimein liikaa sen rahoittajille

Englannin Valioliigaa seurataan kiinnostuneena myös Suomesta, sillä se on yksi Euroopan kovatasoisimmista jalkapalloliigoista. Tällä hetkellä monet Manchester United -fanit rukoilevat iltaisin joukkueen puolesta, sillä se on joutunut kohtaamaan hirvittävän tappioputken.

Kyseessä on englannin parhaiten menestynyt seura, joka on ollut myös ensimmäinen Euroopan cupin voittanut brittijoukkue. Sen kotiotteluita Old Trafford -stadionilla seuraa parhaimmillaan yli 70 000 katsojaa, ja joukkueella on maailmanlaajuisesti noin 330 miljoonaa fania. Sen kompurointi herättääkin suurta hämmästystä jalkapallokansassa.

ManuN:n managerina toimii norjalainen Ole Gunnar Solskjaer, jonka pestin piti alun perin olla vain väliaikainen José Mourinhon potkujen jälkeen. Seuran luotto norjalaiseen on kuitenkin vahva, ja sopimuskautta jatkettiin kolmeksi vuodeksi. Se on hieno kädenojennus, ja kertoo siitä, että taustalla on muita ongelmia, sillä Solskjaerin päävalmentajana toimiessa joukkue on voittanut vain neljä ottelua 17:stä.

Historiallisen huono kausi

ManU on kyntänyt syvissä ongelmissa tällä kaudella. Kesän aikana myydyt pelaajat ovat jättäneet suuria aukkoja joukkueen riveihin. Heikkoja suorituksia ollaan nähty pitkin kautta, mistä kertoo se, että joukkue on hävinnyt putkeen viimeiset kahdeksan ottelua. Viime kerran tällainen tappioputki on nähty vuonna 1989, ja joukkue onkin menettänyt jo nyt pisteitä enemmän kotikentällä pelatessaan kuin koko edellisen kauden aikana.

Yhdeksän ottelu jälkeen ManU:lla on vaatimattomat kymmenen pistettä hallussaan. Lokakuun lopussa joukkueen sijoitus liigassa oli 12., mitä pidetään suorastaan katastrofaalisena tuloksena. Se on pelannut useamman kerran täysin maalittoman ottelun – tällaista pelaamista joukkueelta ollaan nähty viimeksi vuonna 1987.

Joukkueessa on nähty kauden aikana useita loukkaantumisia, mutta ne eivät yksin pysty selittämään heikkoa menetystä. Hyökkäyspelaaminen ei ole ollut riittävää, ja maalinteko tuntuu olevan ongelmista suurimpia.

Seuran usko joukkueeseen on kova

Vaikka kausi on ollut poikkeuksellisen huono, seurajohto ei ole menettänyt uskoaan joukkueeseen, vaan se valmistautuu nyt vahvistamaan miehistöään. Hallinnon kerrotaan päättäneen tukea päävalmentajaa ja antaa tälle paremmat aseet taistoon – uusia pelaajahankintoja on tiedossa.

Tähtäimessä on useampi pelaaja tammikuun 2020 siirtoikkunaa varten, eli muutoksen tuulet saattavat puhaltaa piankin. Mahdollisia nimiä voisivat olla esimerkiksi Juventuksessa pelaava kroaatti Mario Mandžukić ja tämän maanmies, Barcelonassa pelaava Ivan Rakitić. Myös Bayernissa pelaava Thomas Müller on ollut yksi esille ponnahtaneista nimistä. Tämä kokenut avainpelaaja toisi hyökkäykseen kaivattua leveyttä ja monipuolisuutta.

Miltä näyttää ManU:n taloudellinen tilanne

Raskaiden ongelmien parissa painivan seuran taloudellinen tilanne on herättänyt kysymyksiä, sillä on selvää, että rahoittajat eivät innostu pitkistä tappioputkista. Seura ei ole voittanut arvotitteliä vuoden 2013 jälkeen, kun Sir Alec Ferguson jäi eläkkeelle. Varapuheenjohtaja Ed Woodward onkin myöntänyt, että sponsorien mukaan saaminen on ollut haastavaa. Hän toteaa myös, että seuran omistajat ovat sitoutuneet viemään sitä eteenpäin, eikä taloudellinen tilanne ole huolestuttava.

Monien mielestä seuran ongelmat voivat ulottua syvemmälle; vuonna 2005 kiistelty urheiluvaikuttaja, miljonääri Malcolm Glazer osti suurimman osan joukkueen omistuksesta pala palalta. Viime aikoina ollaan huhuttu, että nyt hän olisi myymässä osakkeitaan. Seurahallinnon ja Glazerin väliset keskustelut eivät ole kuitenkaan siihen viitanneet.

Joukkueella on merkittävän suuruinen summa velkaa, mutta se on pitkäaikainen ja hyvin hallittu. Samankaltaisia velkoja löytyy muidenkin liigajoukkueiden kontolta. ManU:lla velan osuus on vain 2 % sen vuosituloista. Glazerin tekemien kaupallisten ratkaisujen ansiosta seuraan on valunut sisään 2,5-3 miljardin punnan arvosta voittoja.

ManU:n uskotaan palaavan entistä ehompana

Vaikka Glazerin tuomia miljardeja on käytetty paljon pelaajiin, seura on edelleen taloudellisesti vahva ja omavarainen. Luonnollisesti sponsorien empiminen on seuralle takaisku, mutta se ei tule pysäyttämään toimintaa. Seuran johdossa on vahva usko omaan tekemiseen ja siihen, että joukkue tullaan saamaan oikeille raiteille pian.

Urheilutoimittajat odottavat tuntosarvet väristen sisäpiirin vinkkejä tammikuun lähestyvästä siirtoikkunasta. Ulkopuolisen silmin epätoivoisen näköisessä tilanteessa olevalle joukkueelle voisi olla helppoa myydä tärkeitä pelaajia kovalla hintalapulla varustettuna. Joukkueen tiedetään tehneen päätöksen hankinnoista, mutta tiedetään myös, ettei se halua maksaa ylihintaa. Jääkin nähtäväksi, minkälaisin asein Manchester United aikoo palata takaisin voittajien joukkoon.