Skip to content

Näkyykö Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan ratkaisu horisontissa

Yhdysvallat ja Kiina käyvät parhaillaan katkeraa kauppasotaa. Kuluneiden vuosien aikana molemmat ovat asettaneet kiristyneitä tullimaksuja toistensa maahan tuomille tuotteille. Kyseessä ovat merkittävät summat, sillä maiden välistä tuonnin ja viennin arvoa mitataan miljardeissa dollareissa  

Taistelut ovat lähteneet liikenteeseen jo 15 kuukautta sitten, ja ovat viime aikoina kärjistyneet merkittävästi. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump syyttää Kiinaa epäreilusta kaupankäynnistä sekä immateriaalioikeuksien varastamisesta. Kiina sen sijaan uskoo Yhdysvaltojen yrittävän pysäyttää sen taloudellisen kasvun.

Kahden talousjätin välinen kauppasota näkyy viime kädessä kaikille, myös kuluttajalle, joten sen käänteitä seurataan herkeämättä ympäri maailmaa. Neuvottelut sovun löytymiseksi ovat käynnissä, mutta ne tulevat olemaan hankalat, sillä osapuolet ovat kaukana toisistaan useissa argumenteissa.

Mistä on kyse

Trumpin tavoitteena on tukea ja kehittää amerikkalaista taloutta. Maan asukkaita kannustetaan ostamaan kotimaisia tuotteita tekemällä ulkomaisista tuotteista kalliimpia. Syyskuuhun mennessä USA oli asettanut korotuksia jo 360 miljardin dollarin arvoiselle tuonnille, ja Kiinan vastaavat korotukset koskivat 110 miljardin dollarin kauppaa.

Korotuksia on lisätty asteittain, ja syyskuussa Yhdysvallat määräsivät 15 % lisätullit esimerkiksi lihalle ja musiikkisoittimille. Kiina vastasi korotuksiin asettamalla amerikkalaisten tuontituotteiden päälle 5-25 % suuruisia lisätulleja.

Syyskuun korotuksien yhteydessä kumpikin osapuoli uhkasi laajentavansa korotuksia uusiin tuotteisiin tulevien kuukausien aikana; Kiina 3 000 tuotteen verran vuoden loppuun mennessä, USA käytännössä lähes kaikkiin Kiinan tuontituotteisiin.

Kauppasodan vaikutukset

Kauppasodan loppukäden kärsijöiksi joutuvat normaalit kotitaloudet. Ruoka, vaatteet, vaipat, pesuaineet – lähes kaikki arjen käyttötavarat ovat joutuneet tai tulevat joutumaan korotuksien kohteeksi. Useilla vähittäiskaupoilla ei ole muuta mahdollisuutta, kuin siirtää kallistunut ostohinta suoraan kuluttajan maksettavaksi. On laskettu, että uusimmat, lokakuussa tehdyt korotukset mukaan lukien uudet tullimaksut voivat kohottaa elinkustannuksia jopa 800 dollaria vuodessa kotitaloutta kohti.

Täysiveriseksi sodaksi yltyneet kiistat voivat pienentää Yhdysvaltojen potentiaalista bruttokansantuotteen kasvua lyhyellä aikavälillä lähes yhden prosentin verran. Kiinassa vaikutus taas voi olla jopa viisi prosenttia.

On selvää, että kahden maailman mahtavimman talouden kiistellessä keskenään vaikutukset eivät voi olla näkymättä myös globaalilla tasolla. Kauppasodan aiheuttama epävarmuus painaakin maailmantaloutta ja vahingoittaa yleisellä tasolle liike-elämää.

Sopu tulee olemaan haastava löytää

Lokakuussa nähtiin viimeisimmät haparoivat askeleet osapuolten välistä sopimusta kohti. Kyseessä olivat ensimmäiset merkittävät neuvottelut useisiin kuukausiin. Ne alkoivat kuitenkin kireissä merkeissä, sillä Yhdysvallat asettivat 28 kiinalaista yhtiötä mustalle listalle ihmisoikeuskysymyksien vuoksi. Kahdeksan näistä yhtiöistä toimivat maan etulinjassa tekoälyn kehityksessä. Yhdysvallat asettivat samalla viisumirajoitteita kiinalaisille virkamiehille.

Jotta sopu saataisiin aikaan, Washington vaatii muun muassa parempaa suojaa yhdysvaltalaiselle immateriaalioikeuksille sekä kybervarkauksien ja tekniikan pakkosiirron kiinalaisille tehtaille loppuvan. Samoin se vaatii Kiinan vähentävän teollisuuden tukia sekä takaavan USA:lle paremman pääsyn Kiinan markkinoille.  

Kireistä alkutunnelmista huolimatta Trump on kommentoinut neuvottelujen sujuneen hienosti, ja myös Kiinan varapääministeri Liu He on antanut lausunnon, jossa kertoo maansa olevan vilpittömästi halukas tekemään yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Orastava sopu otti kuitenkin takapakkia lähes välittömästi neuvottelujen jälkeen.

Vain muutamia viikkoja niiden jälkeen Trump kertoi suunnitelmissa olleiden loppuvuoden korotusten astuvan voimaan. Tämä tietää 15 prosentin korotuksia noin 300 miljardin dollarin arvoiselle tuonnille. Peking vastasi ilmoitukseen julistamalla vievänsä omat korotussuunnitelmansa eteenpäin. Ne tulevat koskettamaan 75 miljardin dollarin arvoista maahantuontia. Sota on ulotettu nyt myös raakaöljyyn, mikä on kova isku amerikkalaisille – sen vientimaksuihin tullaan lisäämään viisi prosenttia

Vaikka virkamiehet ovat antaneet neuvotteluista positiivisia lausuntoja, nopean sovun löytyminen on epätodennäköistä. Lokakuun neuvottelut väläyttivät hieman valoa tunnelin päässä, mutta mitään ratkaisevaa neuvotteluissa ei saatu aikaa.