Kukapa ei haluaisi parempaa ta loudellista turvallisuutta ja mukavan kokoiseksi paisunutta säästötiliä? Yhdysvaltalainen freelancer-kirjoittaja ja ohjelmistosuunnittelija Jessica Byrne onnistui tavoitteessa hienosti jo 26-vuotiaana. Hän antaa nyt mielellään vinkkejä ja kertoo omista kokemuksistaan, ja jakoi CNCB:lle salaisuutensa. Tästä artikkelista pääset lukemaan, miten luotiin pohja muheville säästöille ja millaisilla teoilla matkaa tuettiin.
Säästöprojekti käyntiin jo kouluiässä

Jessica aloitti säästämisen hyvin nuorena; hän tarjosi lastenhoitopalveluita jo 12-vuotiaana tienaten seitsemän dollaria tunnilta. Nämä työt jatkuivat aina 18-vuotiaaksi saakka, ja tuntitaksakin nousi 12 dollariin. 14-vuotiaasta alkaen yritteliäs naisenalku toimi myös itsenäisenä golfvalmentajana. Näiden kahden työn avulla säästössä oli 8 000 dollaria eli nykyisen vaihtokurssin mukaan noin 7 200 euroa jo ennen jatko-opintojen alkua.
Hän opiskeli ankarasti saadakseen stipendejä yliopisto-opiskelua varten, ja onnistuikin siinä. Lisäksi hän päätti valita valtion koulun yksityisten oppilaitosten sijaan taloudellisista syistä. Yhdysvalloissa opiskelu on kallista, ja vaikka Jessica teki samalla töitä tutkimusassistenttina, tuli apua tarpeeseen. Vanhempien avustuksella hän onnistui kuitenkin valmistumaa ilman velkaa.
Tukevan pohjan säästöilleen hän sai luotua aloittaessaan opiskelujen jälkeen työskentelyn biotekniikkayrityksessä. Hyvää keskitasoa olevasta palkasta valtaosa meni suoraan säästöön asuinkustannusten ollessa matalat. Säästöt Jessica suuntasi osakesijoituksiin ja eläkerahastoihin. Tämän lisäksi hän pyrki säästeliääseen elämäntyyliin, välillä epätavanomaisinkin keinoin!
Järkevät ratkaisut arjessa

Järkevät, harkitut ratkaisut arjen ja elämän valinnoissa ovat tärkeä osa säästöprojektia. Esimerkiksi auton hankinta uutena on taloudellisesti kannattamaton vaihtoehto – se kun menettää keskimäärin 30 prosenttia arvostaan ensimmäisen neljän vuoden aikana. Jessica löysi hyvän diilin ja osti käytetyn auton yksityiseltä myyjältä. Hän piti sen hyvässä kunnossa, ja kun sitten päätti auton olevan tarpeeton, möi sen 1050 dollaria ostohintaa kalliimpaan hintaan. Liikkuminen kävi jatkossa auton sijaan pyöräillen.
Toinen tärkeä ratkaisu säästöprojektin kannalta oli asunnon vaihtaminen pienempään. Aiemmin Jessica jakoi 92 neliömetrin asunnon kumppaninsa kanssa, mutta muuton yhteydessä päätettiin luopua yhdestä makuuhuoneesta. Neliöt pienenivät 62:een, mutta myös vuokrakulut tippuivat 423 dollarilla kuussa. Tämä tuo vuodessa yli 5 000 dollarin säästöt! Asunnon jakaminen on aina taloudellisesti hyvä ratkaisu – jos haluat säästää, kämppäkaverin hankkimista kannattaa harkita, vaikka et eläisikään parisuhteessa.
Ansaitse enemmän – säästä enemmän
On selvää, että mitä enemmän ansaitset, sitä helpompaa on laittaa sivuun rahaa. Moni ei suo ajatuksia sille, kuinka omaa ammattia voisi kehittää tuottoisammaksi. Jessica päätti kokeilla rohkeasti suuntaa, johon hänellä ei löytynyt edes varsinaista koulutusta, ulkopuolisten epäilyksistä huolimatta.
Vaikka koneinsinööriksi opiskelleella naisella olikin jo hyvä tietopohja, vaati ohjelmistosuunnitteluun siirtyminen uutteraa opiskelua ja uuden omaksumista. Jessica käyttikin paljon aikaa itsenäiseen opiskeluun, minkä jälkeen aloitti oman henkilökohtaisen projektinsa. Tie ei ollut tasainen ja kivetön, mutta vaivannäkö kannatti, sillä jo alle kolmessa vuodessa hän onnistui nostamaan palkkatasonsa 65 000 dollarista 130 000 dollariin.

Pienet teot luovat suuria puroja
Vaikka säästötavoitteet olivat asetettu korkealle, Jessica ei halunnut luopua hänelle tärkeistä asioista, kuten matkustamisesta. Hän halusi kuitenkin minimoida sen kulut. Matkustaminen on kallista; lennot, ruokailu, majoittuminen ja muu vie paljon rahaa. Kulut saatiin kuriin käyttämällä hostellimajoitusta. Välillä huonetoverina oli 15 muuta matkustajaa, mutta nukkumapaikka oli edullinen, ja usein käytössä oli myös jaettu keittiö kokkailua varten. Säästöä kertyi kaikki matkat yhteen laskien 10 000 dollaria.
Arjessa sen sijaan Jessica teki pitkiä kävelylenkkejä pitääkseen huolta hyvinvoinnistaan. Hän keksi yhdistää harrastuksen hyötyyn, ja latasi itselleen Wag! ja Rover-sovellukset, joiden kautta pääsi tienaamaan ottamalla lenkkiseuraksi karvaisen koirakaverin. Hänelle maksettiin 25 dollaria per kävelylenkki, mikä tekee kaksi kertaa viikossa lenkkeillen 2 400 dollaria vuodessa. Kyseessä ei ehkä ole valtava määrä rahaa, mutta sijoitettuna se poiki merkittäviä summia. Tänä päivänä on olemassa lukuisia sovelluksia, jotka voivat auttaa muuttamaan rakastamasi asian taskurahaksi!