Skip to content

Miten kumppanuusmarkkinointi muokkaa internetin kasvoja

Jos tiedät jotain liiketoiminnasta, tiedät, että markkinointi on avain menestykseen. Yritykset yrittävät tehdä tämän monin eri tavoin – esimerkiksi suurilla myymälöillä on myynti saadakseen lisää asiakkaita, ja bet365 login suorittaneet ihmiset voivat nauttia suurista eduista, kuten bonuskoodeista. Yksi tämän hetken tärkeimmistä markkinoinnin trendeistä on internetin valjastaminen omien tavoitteiden saavuttamisen tueksi. Sosiaalisen median voima on huomattu vuosikausia sitten, ja kanavat, kuten Facebook, Instagram ja Twitter ovatkin tärkeä osa modernin yrityksen markkinointisuunnittelua.

Tällä hetkellä puhutaan paljon ilmiöstä, joka on aloittanut nousukautensa jo hyvän aikaa sitten, eikä sen voimakkaalle kasvulle näy loppua. Kyseessä on kumppanuusmarkkinointi eli affiliate-markkinointi. Tämä markkinoinnin suuntaus on nähtävissä selkeästi internetissä niin hyvässä kuin pahassa. Jotta aiheeseen voidaan perehtyä tarkemmin, tulee peruskäsitteiden olla selvät. Tässä artikkelissa käydään läpi lyhyesti kumppanuusmarkkinoinnin toimintaideaa ja sitä, miten se muuttaa netin ilmettä sekä kuluttajan verkkokokemusta. 

Mitä on kumppanuusmarkkinointi?

Yksinkertaisesti selitettynä kumppanuusmarkkinointi on tulokseen pohjautuvaa, verkossa tapahtuvaa markkinointia. Useat verkkokaupat tekevät jopa kymmenen prosenttia kaikista myynneistään kumppanuusmarkkinoinnin avulla.

Käytännössä yhtiö valitsee esimerkiksi erilaisten affiliate-verkostojen kautta mieleisensä kumppanisivustot, sovitaan kumpaakin osapuolta tyydyttävä komissio, minkä jälkeen kumppanisivusto julkaisee yhtiön sivuille vievän linkin. Sopimuksen mukaan komissio voidaan maksaa joko toteutuneista kaupoista, rekisteröitymisestä, yhteydenottopyynnöstä tai vaikkapa vain klikkauksesta.

Tyypillisiä kumppanuussivustoja ovat esimerkiksi suositut lifestyleblogit, erilaiset verkkojulkaisut ja palveluja vertailevat sivut. Parhaat niistä ovat erikoistuneet oman alansa lisäksi hakukoneoptimointiin, ja onnistuvat sitä kautta saavuttamaan suurta näkyvyyttä netissä.

Miksi kumppanuusmarkkinointi on niin tehokasta?

On hyvä mainita ensin, että kaikki kumppanuusmarkkinointi ei ole tehokasta. Ei ole yhdentekevää, millainen sivuston valitaan kumppaniksi – epäammattimainen affiliate-sivusto voi luoda enemmän haittaa kuin hyötyä. Hyvin valittu kumppani voi kuitenkin osoittautua kullanarvoiseksi.

Yrityksen näkökulmasta katsottuna kumppanuusmarkkinointi on äärimmäisen hyvä valinta, sillä sen kustannustehokkuus on omaa luokkaansa. Kun markkinointi hajautetaan muiden sivustojen käsiin, domain-, host- ja sisällöntuotannon kulut kutistuvat huomattavasti pienemmiksi. Kohdennus tiettyyn asiakasryhmään on helppoa, ja vain tuloksesta maksetaan – mikäpä voisi olla tämän parempi tapa.

Kuluttajan kannalta taas kumppanuusmarkkinointi on salakavalan tehokasta. Sivut, joilla vieraillaan, koetaan jo valmiiksi inspiroivina, luotettavina neuvonantajina, vinkkien jakajina – kokonaisuutena positiivisina ja kiinnostavina lähteinä. Parhaimmillaan kumppanuusmarkkinointi hyödyttääkin aidosti sekä lukijaa, sivustoa että yhtiötä.

Miten kumppanuusmarkkinointi näkyy normaalille internetin käyttäjälle?

Miten sitten kumppanuusmarkkinointi näkyy netissä surffatessa? Onko internet muuttunut affiliate-markkinoinnin myötä? Netissä tapahtuvaa mainontaa on harjoitettu jo pidemmän aikaa, eikä kyseessä siis ole mikään uusi asia. Tämän suuntauksen myötä kuitenkin internetin ilme on muuttunut selkeämmin kaupalliseksi – on lähes oletusarvoista, että millä tahansa sivulla vierailet, silmiisi osuu ainakin muutama mainoslinkki.

Toinen selkeästi näkyvä asia on se, että kumppanuusmarkkinoinnin suosion kohoamisen myötä uusia, vain tähän tarkoitukseen avattuja sivustoja avataan kiivasta tahtia. Kumppanuusmarkkinoinnin mestarit ovat velhoja hakukoneoptimoinnissa, minkä ansiosta affiliate-sivustot kohoavat helposti korkealle esimerkiksi Googlella tietoa haettaessa.

Kumppanuusmarkkinointi – piru vai enkeli?

Tehokkaan hakukoneoptimoinnin ansiosta on hyvin todennäköistä, että tietoa verkosta etsiessäsi törmäät kumppanuusmarkkinointia harjoittaviin sivustoihin. Jos sivut ovat ammattitaitoisesti rakennetut, ne voivat olla kuluttajalle hyödylliset ja kiinnostavat, ja voivat tuoda paljon infoa keskitetysti samassa paketissa.

Jos taas sivusto on luotu vain rahan kiilto silmissä, se ei tuo kuluttajalle mitään lisäarvoa – päin vastoin, riskinä on, että sisältö on jopa harhaanjohtavaa. Koska sivustot saavat toimeentulonsa siitä, kuinka hyvin asiakasyhtiön asettamat tavoitteet toteutuvat, mainostettava tuote tai palvelu esitetään aina mahdollisimman positiivisessa valossa. Epäluotettavat sivut on kuitenkin yleensä helppo tunnistaa esimerkiksi matalalaatuisesta sisällöstä ja viimeistelemättömästä ulkoasusta.

Onnistunut kumppanuusmarkkinointi hyödyttää sen sijaan kaikkia osapuolia. Se antaa kuluttajalle kohdistetusti tietoa itseä kiinnostavista tuotteista ja palveluista, ja antaa mahdollisuuden hyödyntää erikoistarjouksia. Yhtiöille se on kustannustehokas ja moderni lisä markkinointipalettiin, ja sivustot taas hyötyvät rahallisesti asemastaan kuluttajan ja palvelun tai tuotteen välittäjänä.