Skip to content

Mitä taitoja menestyksekkääseen verkkoliiketoimintaan tarvitaan?

Harkitsetko pääasiallisesti verkossa toimivan yrityksen perustamista? Et ole yksin. Liiketoiminta verkossa on yhä useampien uusien yritysten pääasiallinen tapa toimia, eikä tämä pidä paikkaansa vain IT-sektorin startupien parissa. Ei, yhä useampi perinteisten toimialojen yritys askartelee nykyisin pääasiallisesti tai jopa yksinomaan verkossa, kiitos mobiilisovellusten ja verkkokauppojen. Esimerkiksi urheiluvedonlyönnit ja muunlaisia mielenkiintoisia vetoja, kuten Euroviisut 2020 vedonlyönti, ovat erittäin suosittuja ja kaikki vedot tehdään verkossa sovellusten tai tietokoneiden kautta.

Menestystä yritys ei kuitenkaan saavuta verkossa yhdessä yössä tai tuosta vain, eikä yhtä reseptiä

verkkoympräistössä menestymiseen aloittelevalle yrittäjälle ole olemassa. On kuitenkin joukko taitoja ja ominaisuuksia, joita yrittäjältä tähän vaaditaan. Niihin pureudumme nyt.

Työtä ei saa pelätä

Tämä muistutus voi kuulostaa jopa hieman absurdilta: ahkeruus ja halu tarttua urakkaan kuin urakkaan kuuluu jokaisen yrittäjän perusominaisuuksiin, eikö totta? No, verkkoliiketoiminnan suhteen joillakin aloittelevilla yrittäjillä tuntuu valitettavasti olevan väärä käsitys. Verkossa toimiminen nähdään nimittäin joidenkin silmissä helpoksi ja vaivattomaksi tavaksi yrittää, voitteko kuvitella!

Ei pidä ymmärtää väärin. Verkko ja IT-tekniikka ovat toki tehneet monista asioista helpompia ja yksinkertaistaneet aikaavieviä prosesseja. Sitä ei voi kiistää. Itse yrittäminen ja liiketoiminta ovat kuitenkin edelleen kovaa työtä, olipa kyse sitten verkkoympäristöstä tai ei. Asiakaspohjan hankkiminen, tuotteen markkinointi, kirjanpito… kaikki tämä vaatii edelleen työtä, eikä liikeidean toimimiselle ole mikään tae se, että nyt toimitaan verkossa. Internet ei ole oikotie onneen, ja yrittäjältä vaaditaan edelleen kovaa työtä.

Halu pysyä ajan tasalla

Menestyäkseen verkossa, yrittäjän tulee olla halukas (ja tietenkin kyvykäs) oppimaan uutta. Julkaisujärjestelmät muuttuvat, ohjelmien ominaisuudet vaihtuvat versiosta toiseen, markkinointityökalut sisältävät kymmenittäin ja taas kymmenittäin hyödyllisiä toimintoja… digitaalinen maailma on jatkuvassa muutoksessa, eikä toimivan reseptin löydettyään voi olla varma, että se toimii vuosi- tai edes kuukausikaupalla.

Myös markkinointi on verkossa huiman nopeatahtista. Myymäsi tuote tai palvelu saattaa olla viraallihitti numero yksi maanantaina, mutta perjantaina siitä ei enää puhu kukaan. Tätä ei pidä pelätä ja nähdä vain uhkana, sillä jos onnistut kerran, mikään ei estä sinua onnistumasta toista kertaa. Verkko haastaa nopean luonteensa takia yrittäjät keksimään itsensä yhä uudelleen ja uudelleen. Älä jää ensimmäisen menestyksesi vangiksi, seuraa ajan virtaa.

Verkoston rooli korostuu

Osaavien yhteistyökumppanien roolia ei verkkoliiketoiminnassa korostaa liiaksi. Varsinkin yksinyrittäjiltä tai muutaman ihmisen yrityksiltä on miltei mahdotonta vaatia verkkoliiketoiminnan jokaisen osa-alueen riittävän hyvää hallintaa: luotettavien ja osaavien kumppanien löytäminen on elintärkeää, jotta yrityksesi löytää oman nurkkansa ja segmenttinsä verkosta.

Luonnollisesti verkkoon painottuva liiketoiminta kerää ympärilleen myös paljon tyhjää hypeä, eivätkä potentiaaliset yrityskumppanit epäröi käyttää tätä hyväkseen. Digievankelistat eivät milloinkaan ole olleet kovin kainoja uusien buzzwordien hehkuttamisessa. Verkostoa kasatessaan on hyvä oppia erottamaan tyhjä digipuhe oikeasta, aidosta sisällöstä. Mikäli et luovi verkkomaailmassa kuin hai vedessä, valmistaudu ottamaan selvää asioista ja pureutumaan pintaa syvemmälle – ja aivan kuten aiemmin korostin, sinun tulee tämä saavuttaaksesi olla halukas oppimaan uutta!

Ole peloton

Lopuksi: älä pelkää. Verkkoliiketoiminta ei poikkea perusasioiltaan mistään muusta yrittämisen tavasta erityisesti, vain kanavat ja välineet ovat pintapuolisesti erilaisia. Tarvitset sinnikkyyttä ja hyvän, kantavan liikeidean: verkko tarjoaa näille ympäristön, jossa ne voivat puhjeta kukkaan ja tuoda leivän päälle muutakin kuin voita!