Skip to content

Miljoonaluokan yritys verkkokauppaan alle 2 000 eurolla – miten se onnistuu?

Yrittäminen on harvoin järkevää. Siihen liittyy isoja taloudellisia ja suorastaan terveydellisiä riskejä pitkien päivien ja stressin myötä, ja todennäköisyydet puhuvat onnistumista vastaan. Silti yhä useampi valitsee yrittäjyyden polun itsensä ja kenties laajemmankin piirin elättämiseksi. En aio tässä puhua yrittämistä vastaan tai yrittää pyörtää kenenkään päätöstä: jos olet tehnyt päätöksesi ryhtyä yrittäjäksi, se on turhaa. On parempi antaa neuvoja siitä, miten voit lähteä rakentamaan yritystäsi: tahdon kertoa sinulle eräästä potentiaalisesta polusta, joka odottaa verkkokaupan maailmassa.

Myy valmiiden alustojen kautta

Amazon, eBay ja pari muuta isoa verkkokauppaa, kuten Alibaba.com, pitävät hallussaan leijonanosaa kansainvälisestä verkkokaupasta, ja myös todella moni suomalainen käyttää näiden verkkokauppojen palveluita. Läheskään kaikki näiden yritysten verkkosivustoilla myytävät tuotteet eivät kuitenkaan ole niiden itse myymiä, eBaylla eivät oikeastaan mitkään. Kumpikin esimerkki yritys tarjoaa pikemminkin kauppapaikkaa ulkopuolisille yrityksille. Tällaisen kauppapaikan kautta yrittämiseen tahdon nyt näyttää tiekartan, jonka kokonaiskustannus sinulle on alle 2 000 euroa.

Tee kilpailevien tuotteiden tutkimus

Tuotteiden myyntiin laittaminen sähköisillä kauppapaikoilla on helppoa, mutta sokkona ei kannata lähteä suosituille globaaleille alustoille ampumaan. Ennen kuin alat hankkia myytävää valikoimaa, tutustu kilpailijoihin. Tähän ei riitä pelkkä verkkoselailu: tämä on ensimmäinen vaihe, jossa pistät nimittäin rahaa kiinni, sillä on aika tilata parhaiten menestyvien kilpailijoiden tuotteita.

Tuote, jolla päätät lähteä kilpailemaan verkkokaupassa, ratkaisee tietenkin sen, kuinka paljon rahaa tähän vaiheeseen kuluu – noin 50–200 euroa on realistinen summa tässä vaiheessa. Älä tyydy tilaamaan vain parhaiten myyneitä ja parhaat arvostelut saaneita kilpailevia tuotteita: ota mukaan vertailuun myös huonommin pärjänneitä tuotteita ja pyri selvittämään itsellesi, mikä on se ratkaiseva ero näiden välillä.

Ero menestyksessä voi olla kiinni tuotteen ominaisuuksista, toimituksen nopeudesta, hakusanojen optimoinnista, useimmiten kuitenkin useiden ominaisuuksien yhdistelmästä. Ole analyyttinen vertailussa ja mieti, kykenetkö ylipäätään kilpailemaan näiden tuotteiden ja niiden myyjien kanssa. Älä jää kiinni ensimmäiseen hyvään ideaasi: ole valmis hylkäämään se, mikäli markkinapaikka vaikuttaa liian tukkoiselta.

Tilaa inventaario tai varmista tuotantokapasiteetti

Kun olet löytänyt sen tuotteen, jolla uskot pystyväsi kilpailemaan verkkokaupassa, on aika hommata itse tuote. Valmistatko tai valmistutatko sen itse vai onko kyse bulkkityylisestä hankinnasta? Nyt on aika pistää tilaukset sisään tai aloittaa valmistaminen. Tämä vaihe muodostaa useimmiten verkkokauppaa aloittavalle yrittäjälle sen suurimman yksittäisen kustannuksen.

Muista myös tuotteiden pakkaus: hoidatko itse vai onko tämä järkevämpää tehdä valmistajan päässä? Pakkaus on myös iso osa imagoasi ja brändiäsi, mistä pian lisää. Jos olet tilaamassa myyntiartikkeleita esimerkiksi Kiinasta, huomioi myös rahtikulut. Käytä aikaa järkevimmän toimitustavan ja rahtifirman etsimiseen. Tähän vaiheeseen voi päästä kiinni jo muutamalla sadalla eurolla, mutta siihen voi kulua myös pitkätli toista tuhatta euroa – tuote ratkaisee. Useiden tuhansien investoimisessa ei kuitenkaan ole riskinoton kannalta välttämättä järkeä.

Entä miten on, tilaatko tuotteet itsellesi varastoon (jolloin laatukontrolli säilyy täysin käsissäsi) vai käytätkö yhä suositummaksi olevaa drop shipping -toimitustapaa, jossa ne toimitetaan suoraan tehtaalta kuluttaja-asiakkaalle?

Hoida brändäys

Vaikka toimitkin ison kansainvälisen verkkokaupan digitaalisissa ”tiloissa” ja Amazonin kaltaiset nimet tunnetaan ympäri maailman, ei oman tuotteesi brändiä pidä lyödä laimin. Varsinkin jos käytät edellä mainittua drop shipping -toimitustapaa, tuotteesi pakkaus, laatu ja asiakasviestintäsi ovat parasta brändäystä. Jos luot oman erottuvan brändisi, se erottuu helpommin internetin kauppapaikat usein täyttävästä bulkkitavarasta.

Esimerkiksi logon ja yhden tuotteen suunnitteluun voi käyttää halutessaan markkinointitoimistossa tuhansia euroja, mutta tässä yritysmallissa moinen ei ole tarkoituksenmukaista varsinkaan alussa – Fiverr-palvelussa tai vastaavissa graafisia suunnittelijoita välittävissä palveluissa saat varmasti käyttökelpoista visuaalista ilmettä jo sadalla eurolla, mahdollisesti vähemmälläkin. Älä silti kitsastele, sillä jo tuotekuva saattaa ratkaista pelin sinun eduksesi kilpailijan kustannuksella.

Markkinointia peliin

Kun homma on tuotanto- ja toimitusketjun päässä kunnossa sekä tuotteet ovat asianmukaisesti kauppapaikassa, on aika aloittaa markkinointi. Mikäli myyt Amazonissa, on luonnollinen aloituspaikka Amazon Ads. Tästä on helppo lähteä laajentamaan esimerkiksi Googlen AdWordsin hakukonemainontaan ja Facebook-mainontaan. Tuotteen kohderyhmä vaikuttaa toki paljon siihen, missä kanavassa mainostaminen kannattaa: esimerkiksi nuoret naiset eivät ole parhaiten tavoitettavissa Facebookin kautta. Hyvän alun markkinointiin saa jo 200 eurolla.