Skip to content

Kuinka kallista on omistaa jalkapalloseura

Jalkapallossa pyörii kiinni eniten rahaa kaikista maailman urheilulajeista. Parhaat jalkapalloilijat nostavat käsittämättömän suuria pelaajapalkkioita, ja siirtohinnat saavat hengästymään. Usein korkeimmilla liigatasoilla pelaavien jalkapalloseurojen omistus koostuu joko yhtiöistä tai erittäin varakkaista yksityishenkilöistä. On selvää, että joukkue voi tuoda mukanaan valtavia voittosummia, mutta paljonko seuran omistaminen sitten maksaa? Mitä jää omistajalle käteen?

Parhaiden jalkapalloseurojen hankintahinnat lasketaan sadoissa miljoonissa

Kaikkein suurin yksittäinen menoerä on luonnollisestikin seuran hankinta. Hinnoissa on suuria eroja riippuen siitä, mistä sarjatasosta puhutaan. Alempien sarjatasojen joukkueita voidaan saada ostettua jo muutamilla sadoilla tuhansilla, mutta kun siirrytään pääsarjatasolle, hintaan lisätään vähintään yksi nolla perään.

Hinnan muodostumiseen vaikuttavat useat tekijät. Jos seura omistaa maata, kiinteistöjä tai muuta fyysistä omaisuutta, hinta on korkeampi. Siihen vaikuttavat olennaisesti myös seuran historia, menestys sekä kannattajien määrä. Läheisyys suurkaupunkeihin nostaa hintalappua, samoin kuin se, pelaako seura eurooppalaisella tasolla vai vain kansallisella tasolla.

Esimerkiksi Manchester United FC:n arvoksi hypoteettisessa kauppatilanteessa olisi yli 3,1 miljardia euroa, Real Madrid FC:n kolme miljardia euroa, ja FC Barcelonan 2,8 miljardia euroa. AFC Ajaxin taas saisi omakseen teoreettisesti ”vain” 274 miljoonalla eurolla, jos se olisi myynnissä.

Seurakaupan mukana voi joutua hankkimaan myös velkaa. Tästä syystä esimerkiksi Isossa-Britanniassa on nähty alemmilla sarjatasoilla jopa symbolisen yhden punnan ostohintoja. Haastavassa tilanteessa oleva entinen omistaja on halunnut päästä hinnalla millä hyvänsä eroon seurasta, mutta vastaavia tilaisuuksia osuu kohdalle erittäin harvoin.  

Hankalaa jaksoa ylittävät, taloudellisesti tukalassa asemassa olevat seurat voivat osoittautua todellisiksi kultakaivoksiksi. Esimerkiksi Chelsea FC myytiin 140 miljoonalla punnalla vuonna 2003 venäläiselle miljardöörille Roman Abramovichille. Onnistuneiden hankintojen jälkeen seura nousi taas jaloilleen, ja vuonna 2018 miljardööri ilmoitti sen olevan jälleen myynnissä – nyt tosin yli kahden miljardin hintalapulla.

Seuran menot

Seuran omistaja joutuu kohtaamaan joukon kiinteitä kuluja, jotka nakertavat tilipussin suuruutta. Näitä ovat esimerkiksi pelaajapalkkiot. Niiden suuruudet riippuvat täysin pelaajasta ja seuratasosta vaihdellen muutamista tuhansista satoihin miljooniin. Pelaajasiirroista koituvat maksut tuovat lisää menoja.

Lisäksi päälle tulee laskea valmentajien ja muun sidoshenkilökunnan palkkakulut. Mikäli seuralla on kiinteistöjä, niiden ylläpitoon uppoaa helposti suuria summia. Pelimatkojen kulut ja muu toiminnan pyörittämiseen liittyvä syö oman osansa.

Otetaan esimerkiksi Arsenal kaudelta 2011-2012 – se on melko hyvin keskiarvoa noudatteleva malli. Se sai kaudelta tuloja 243 miljoonan euron verran. Niistä se maksoi pelaajapalkkioita 143 miljoonaa. Kauden jälkeen Arsenalin tilille jäi 37 miljoonaa euroa voittoja. Tämä tarkoittaa sitä, että se käytti muihin menoihin 63 miljoonaa euroa yhden kauden aikana.   

Mistä jalkapalloseurat saavat tulonsa

Jalkapalloseurojen tulot koostuvat useista eri tekijöistä. Esimerkiksi tv-oikeuksien myynti koti- ja ulkomaille tuovat ison summan kassaan. Oikeuksien hinnat voivat vaihdella sadoista miljoonista miljardeihin. Muita tulonlähteitä ovat muun muassa sponsorisopimukset, lipunmyynti ja tuotemyynti.

Menestyvät joukkueet voivat tehdä sievoisen tilin myös ottelupalkkioiden avulla. Esimerkiksi Mestarien liigan voittosumma on 15 miljoonaa euroa ja Euroopan liigan voittopotti noin 10 miljoonaa euroa. Yksittäisiä suuria voittoja voivat tuoda lisäksi pelaajasiirrot. Parhaimmillaan pelaajista voidaan tienata satoja miljoonia euroa.

Tällä hetkellä kaikkein arvokkain siirto on ollut Neymar Juniorin siirtyminen Barcelonasta PSG:hen. Siirto tuli maksamaan PSG:lle 222 miljoonaa euroa. Seuraavaksi kallein siirto nähtiin vain 19-vuotiaasta Kylian Mbapésta; hänet myytiin AS Monacolta Paris Saint-Germainiin 180 miljoonaalla. Ronaldon siirto Real Madridista Juventukseen taas sai hinnakseen 112 miljoonaa euroa.  

Seuran hankkiminen ja ylläpitäminen on siis kallista, mutta vastaavasti myös tulot voivat olla suuret. Onkin täysin seurakohtaista, miten kannattavaa toiminta on. Joskus voi kestää vuosikymmeniä ennen kuin joukkue alkaa tuottamaan kunnolla.