Skip to content

Katsaus tuottoisimpiin urheilulajeihin

Yrittäjän suhde urheilulajeihin ja -seuroihin on usein sponsorisuhde. Pienyritysten kohdalla sponsorisuhteissa on kyse useimmiten paikallisen seuran tai urheilijan suuntaan kohdistettavasta hyväntekeväisyydestä. Läheskään aina ei urheilu kuitenkaan ole pelkkä rahareikä yrityksille. Siksi päätimmekin piristää lukijoidemme päivää ja koostaa katsauksen kaikkein tuottoisimpiin urheilulajeihin – ehkäpä jonakin päivänä sinäkin pääset saajapuolelle?

Jalkapallo

Kotimainen futis ei välttämättä ole ollut mikään suuri rahasampo, joskin Huuhkajien eli Suomen A-maajoukkueen menestys Markku Kanervan alaisuudessa on tehnyt suomifutiksestakin kannattavaa liiketoimintaa esimerkiksi maaotteluiden TV-oikeuksien haltijoille ja fanituotteiden valmistajille / myyjille – Palloliitolta ovat EM-karsintojen lomassa loppuneet jopa viralliset pelipaidat.

Kun laajennamme katsetta maailmalle, löydämme maailman tuottoisimpien urheilusarjojen joukosta lukumäärällisesti eniten jalkapallon pääsarjoja. Tämä ei suinkaan ole yllätys, onhan kyseessä maailman ylivoimaisesti seuratuin ja harrastetuin urheilulaji. Englannin Valioliiga rankataan liikevaihdoltaan maailman kolmanneksi arvokkaimmaksi sarjaksi noin 6,5 miljardin euron liikevaihdollaan. Kymmenen tällä mittarilla suurimman urheilusarjan joukkoon pääsevät myös Espanjan La Liga (5.), Saksan Bundesliga (6.) Italian Serie A (8.) sekä UEFA:n Euroopan seurajoukkueiden turnaus Mestarien liiga (9.). Kahdenkymmenen kärkeen jalkapallosta pääsevät vielä muun muassa Kiinan ja Yhdysvaltain pääsarjat.

Oma lukunsa ovat tietenkin jalkapallon arvoturnaukset, joista FIFA:n MM-kisat vertautuvat taloudellisessa luokassaan vain ja ainostaan kesäolympialaisiin. Kisat tuovat turismin muodossa muhkeita tuloja kisapaikkakunnille, joskin esimerkiksi Brasilian ja Etelä-Afrikan kisojen kisanäyttämöiden rakentaminen ei suoranaisesti ole ollut järkevää rahankäyttöä pitkällä tähtäimellä.

Amerikkalainen jalkapallo

Jenkkifutis tai ilkeästi ilmaistuna kainalopallo vetää pisimmän korren, mitä tulee yksittäisten seurajoukkueiden sarjojen liikevaihtotaulukkoon: 32 seuran NFL eli National Football League keräsi kaudella 2017 11,3 miljardin euron liikevaihdon. Sarjan mestaruuden ratkaiseva Super Bowl -ottellu on brändi, joka tunnetaan ympäri maailman. Suomalaisten on vaikea päästä varsinaisesti osalliseksi Atlantin takaisen jenkkifutiksen bisnespuoleen, mutta lajilla voi varovaisesti arvioida olevan kasvupotentiaalia Suomessakin.

Koripallo

Koripallon pohjoisamerikkalainen ammattilaissarja NBA on liikevaihtorankingissa neljäntenä 6,2 miljardin euron liikevaihdolla. Koripallo on suosittua Yhdysvalloissa, mutta toisin kuin amerikkalainen jalkapallo, on kyseessä aidosti globaali urheilulaji. Koripalloa pelataan ammattimaisesti ympäri maailman, myös Suomessa. Susijengi-huuma nosti maajoukkueen markkina-arvon muutama vuosi sitten korkealle varsin nopeasti, mutta kotimainen pääsarja Korisliiga elää vielä jonkinlaista etsikkoaikaa. Moni koriksen ystävä on arvioinut Korisliigan olevan todellisen läpimurron kynnyksellä – tätä toivetta on tosin elätelty jo melko pitkään.

Koripallossa voi suomalaisesta ansaintaperspektiivistä olla kartoittamatonta potentiaalia tälläkin hetkellä erityisesti pelaajakauppojen muodossa. Koripallon pelaajamarkkinat eivät ole volyymin kantilta aivan jalkapallon tasolla, mutta kuitenkin merkittävän suuret. Lisäksi suomalaisen koripalloagenttitoiminnan voi nähdä olevan vielä hieman lapsenkengissä pelaajatuotannon nousseeseen tasoomme verrattuna.

Baseball

Major League Baseball eli MLB-sarja vie sarjavertailumme kakkossijan NFL:n jälkeen. Baseballissa ottelumäärät ovat todella suuria mihin tahansa muuhun urheilulajiin verrattuna, mikä osaltaan selittää 9,2 miljardin euron liikevaihtoa kaudella 2018. Monelle tulee varmasti yllätyksenä se, että Japanin baseballin pääsarja Nippon Professional Baseball nousee sarjarankingissamme sijalle 12 asti 1,18 miljardin euron liikevaihdolla. Baseball on iso laji myös Yhdysvaltain ulkopuolella – perspektiiviä on syytä laajentaa myös Suomen ulkopuolelle.