Skip to content

Isobritannialainen pankki testaa luottokorttia, jonka siirrot vahvistetaan sormenjäljellä

Kontaktivapaat maksut alkavat olemaan jo arkipäivää Suomessa, ja useimmat muutkin Euroopan maista käyttävät niitä innokkaasti. Se on tulossa käteväksi pelata mahdollisuuspelejä avamatta tiliä No Account Bet -tilillä. Isossa-Britanniassa muutos on tapahtunut viimeisten vuosien aikana; vuoden 2017 ja 2018 välillä kasvua kontaktivapaissa maksuissa nähtiin 31 prosenttia. Tällä hetkellä maassa viedään maksamisessa käytettävää teknologiaa seuraavalle tasolle – käynnissä ovat biometrisen luottokortin testaukset.

Sormenjälkitunniste on jo laajasti käytössä älypuhelimissa ja sovelluksissa, ja nyt se halutaan siirtää myös maksukortteihin. Tulevaisuudessa biometriset pankki- ja luottokortit voisivat olla arkipäivää. Ensimmäiset kokeilut aiheen parissa tehtiin jo vuonna 2017; tuolloin 20. huhtikuuta MasterCard esitteli innovatiivisen projektinsa Etelä-Afrikan Johannesburgissa. Isossa-Britanniassa projektin lippulaivaksi on lähtenyt suurpankki NatWest.

Mistä on kyse

NatWest on aloittanut testaukset sormenjälkitunnisteen lisäämisestä luottokorttiin. Käytännössä kortti valtuuttaa maksun tunnistamalla omistajansa sormenjäljen kortin sisään asennetun biometrisen skannerin avulla. Kortin käyttäminen tapahtuu samalla lailla kuin minkä vain sirukortin. Se asetetaan maksulaitteeseen, mutta pin-koodin näppäilyn sijaan maksu vahvistetaan asettamalla sormi skannerin päälle.

Kortinhaltijan tulee rekisteröidä ensin sormenjälkensä, minkä voi tehdä kätevästi vaikkapa kotona. Tämän jälkeen jälki muuntuu salatuksi digitaaliseksi malliksi, joka tallentuu kortille. Kun se on kertaalleen vahvistettu ja lukittu kortille, ei sitä voida enää muuttaa.

Kolmen kuukauden testijakso vie tulevaisuutta kohti

Aiemmin tänä vuonna toteutettiin pilottijakso, jossa testattiin biometristä pankkikorttia. Pilottijakso toi hyviä kokemuksia, ja nyt käynnissä on seuraava askel: NatWest on antanut sormenjälkitunnisteella varustetun luottokortin käyttöön testiryhmälle, joka koostuu 150 pankin asiakkaasta. Testijakso toteutetaan yhdessä MasterCardin ja tietoturvayhtiö Gemalton kanssa.

Mikäli korttia käytetään kontaktivapaaseen maksuun, sitä käytetään lukulaitteen päällä ja sormenjälkitunniste syötetään vain kaikista 30 puntaa ylittävistä ostoksista. Jos taas ostoksen arvo ylittää 100 puntaa, kortti asetetaan maksupäätteen sisään, ja maksu vahvistetaan taas käyttäen sormenjälkitunnistusta.

Korttia voidaan käyttää myös käteisen nostamiseen pankkiautomaateilta, mutta nostoja ei voida vielä vahvistaa sormenjäljellä. Toistaiseksi automaattinostot tulee vahvistaa normaaliin tapaan pin-koodia käyttämällä.

Turvallisuus nousee uudelle tasolle  

Sormenjäljellä vahvistettavan maksun myötä maksutapahtuman turvallisuus muuttuu entistä korkeammaksi. Sormenjälki on jokaisella ainutlaatuinen, ja sen mallinnus on äärimmäisen luotettava tapa henkilöllisyyden vahvistamiseen. Sormenjälkeä on mahdotonta varastaa, ja myös sen kopioiminen on erittäin hankalaa. Tämän ansiosta muun muassa mahdollisten väärinkäytösten ja petosten riski pienenee.

NatWest kertoo, ettei asiakkaan sormenjälkiä tallenneta pilvipalveluihin. Mallinnettu tieto ei myöskään koskaan siirry maksun saajalle tai pankille. Näin tunnistautumistiedot pysyvät aina tiukasti käyttäjän henkilökohtaisessa omistuksessa aivan kuin pin-koodi – sormenjälkeä vain on mahdotonta urkkia numerosarjan tapaan maksun vahvistamisen yhteydessä.

Mitä muita etuja biometrinen kortti tuo

Turvallisuuden parantumisen lisäksi biometrinen maksukortti tuo mukanaan useita etuja normaaleihin kortteihin verrattuna. Kortin käytännöllisyys on omaa luokkaansa, ja se nopeuttaa näin maksutilannetta. Unohtuneet pin-koodit eivät enää pääse vaivaamaan, sillä maksun vahvistuksen väline kulkee mukana kiinteästi. Sujuva ostostilanne on etu sekä asiakkaalle että kauppiaalle.

Vahvan henkilöllisyyden varmistuksen ansiosta maksujen hyväksymisrajoja voidaan nostaa korkeammiksi. Tämä helpottaa asiointia silloin, kun halutaan tehdä suurempia ostoksia korttia käyttäen. Kortin käytöstä koituvat toimintakustannukset sen sijaan painuvat matalammiksi – jää nähtäväksi, miten tämä tulee vaikuttamaan palvelumaksuihin.   

Mikäli käynnissä oleva testijakso sujuu mutkitta, biometriset luotto- ja pankkikortit voivat olla piankin rutiinia isobritannialaisten kuluttajien keskuudessa. Suomen pankeista yksikään ei ole vielä lähtenyt vastaavaan kokeiluun, mutta lienee vain ajan kysymys, milloin sormenjälkitunnisteiset maksukortit saapuvat kotimaahamme.