
Digitaalinen valuutta on alkamassa tunkeutua elämän kaikkiin huokosiin, mukaan lukien online-pelit, kuten kasinot, vaikka tunnetut tuotemerkit, kuten Casiplay, käyttävät edelleen asiakkaiden houkuttelemiseen testattuja menetelmiä, kuten Casiplay bonuskoodi. Kun Facebook kertoi Libra-nimeä kantavasta digitaalisesta valuutastaan virallisesti julkisuuteen kesäkuussa 2019, vastaanotto ei ollut järin innostunut – osin toki jo siitäkin syystä, että yhtiön ambitiot asian suhteen olivat ollet julkinen salaisuus jo parin vuoden ajan. Somejätti ei missään nimessä kuulu verkon luotetuimpiin brändeihin, ja monet asiantuntijatkaan eivät nähneet Facebookin omassa digivaluutassa juuri kuin uhkakuvia.
Virallisen ulostulon jälkeenkään ei Libra ole ollut vahvassa myötätuulessa. Valtiolliset tahot Atlantin molemmin puolin ovat olleet vähintään nihkeitä uutta tulokasta kohtaan, eivätkä alussa mukana olleet isot kumppanitkaan ole pysyneet kelkassa mukana.
Libra pohjaa lohkoketjutekniikkaan ja lasketaan kryptovaluutaksi, mutta toisin kuin useimmat muut kryptovaluutat (kuten Bitcoin), sen arvo on sidottu olemassa oleviin perinteisiin valuutoihin, kuten euroon ja dollariin.
Maksujätit lähtevät
Libra vaikutti hetken olevan muutakin kuin haihattelua, sillä se julkistettiin varsin nimekkäiden teknologisten kumppanien nimikaartin kera – lohkoketjutekniikkaan pohjaavassa Librassa olivat mukana muun muassa PayPal, Visa, Mastercard ja eBay. Lokakuussa 2019 kuitenkin ensin mainittu ilmoittautui vetäytyvänsä ulos projektista. Tätä PayPalin ilmoitusta seurasi kolmen muun mainitun yhtiön vetäytyminen yhdessä Stripe- ja Mercado Pago -maksupalveluiden kanssa viikkoa myöhemmin.

Taustalla kumppanien nihkeyteen on eittämättä Libran poliitikkojen ja säätelyelinten parissa saama nihkeä vastaanotto: Libra vaikuttaa potentiaalisten kumppanien silmissä tällä hetkellä lähinnä epäonnistumaan tuomitulta suuruudenhullulta projektilta, joka voi vain vetää muut mukanaan pohjamutiin, ei niinkään tulevalta globaalilta maailmanvaluutalta. Mark Zuckenbergin todistajanlausunnot Yhdysvaltain edustajainhuoneessa eivät ole hyvä juttu, vaikka niiden sisällössä ei sinällään olisi mitään arveluttavaa: pelkkä kutsu kuulemiseen on nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä vahva signaali.
Ranska vastarinnassa
Ranskan talousministeri Bruno Le Maire kertoi jo hieman aiemmin, ennen maksujättien vetäytymistä, syyskuussa 2019 estävänsä Libra-valuutan kehittämisen Euroopassa. Syy oli varsin yksiselitteinen poliittisuudessaan: Libra uhkaa Le Mairen mielestä hallitusten suvereniteettia valuutan luomisessa. Tätä väitettä vastaan on turha esittää vasta-argumentteja, sillä juuri valtiollisten tahojen rahamonopolin murtaminen on ollut monien kryptovaluutan puolestapuhujien ja tekijöiden julkilausuma syy näiden valuutoiden luomiselle.
Le Mairen esittämät huolet eivät rajoittuneet poliittisen ja taloudellisen teorian perusteisiin pureutuvaan rahan luomiseen oikeuteen. Le Maire toisti myös muiden esittämän kysymyksen: jos miljardit käyttäjät omaksuvat Libran ja sen toiminnassa tai hallinnoinnissa tapahtuu merkittävä häiriö, mitä tapahtuu taloudelliselle järjestykselle? Saman kysymyksen tosin voisi digitaalisella aikakaudella esittää perinteisistäkin valuutoista aivan perustellusti. Kaikki taloudelliset järjestelmät ja yhteiskuntiemme toiminnot lepäävät varsin vankasti IT-infrastruktuurin varassa, ja oikeastaan vain harvalla toimijalla on B-suunnitelmaa tuon infrastruktuurin romahtamisen tai pitkäaikaisen toimintahäiriön varalle.

G7 esittää kriittisen raportin
Libra-valuutan tuoreimmat vastoinkäymiset ovat tulleet arvovaltaiselta taholta, G7-ryhmän asettamalta tutkimusryhmältä. Ryhmän lokakuussa 2019 julkaisemassa raportissa todetaan varsin yksiselitteisesti, että kryptovaluuttoja ei tule edisttä ennen kuin niiden takana oleva taho – Libran tapauksessa Facebook – todistaa uuden valuutan olevan turvallinen. Raportissa varoitettiin kryptovaluutoiden myös muodostavan uhan maailman talousjärjestelmälle.
G7-raportti linjaa kaikkiaan yhdeksän eri tapaa, joiden myötä Libra ja muut sen kaltaiset kryptovaluutat voivat uhata taloutta ja kuluttajia. Raportti ei sinällään yksilöi Libraa, mutta julkaisun ajankohta ja sanamuodot kohdistavat kriitikin myös sitä kohtaan.