Skip to content

Briteissä julkaistiin kullasta tehty 23 000 dollarin maksukortti

Elämme mielenkiintoisia aikoja, ystävä hyvä. Euroopan luoteisessa kolkassa saarella (tai saarilla) sijaitseva kuningaskunta pyrkii yhä kauemmas irti mantereesta ja tarjoilee päivittäistä Brexit-tragikomediaansa meille muille ihmeteltäväksi. Vaan tulee tuosta entisestä suurvallasta muitakin uutisia, kuten tämä kuriositeetti: Royal Mint eli Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen alainen rahapaja julkaisi lokakuussa kullasta tehdyn Raris-nimeä kantavan maksukortin.

18 karaatia ja 18 tuhatta puntaa

Käytännölliseen suomalaiseen mentaliteettiin ei oikein tahdo sopia ymmärrys siitä, miksi luotto- tai maksukortin ulkonäöllä olisi kovinkaan suurta väliä, lukuun ottamatta kierroksen tai kahden pelaamista verkossa Slotnite Casino. Taannoin Sampo Pankin Kekkosen kuvalla tarjottu kortti toki ylitti uutiskynnyksen ja oli monien mielestä hauska juttu, mutta vaikkapa American Expressin kutsulla saatu superrikkaille suunnattu musta maksukortti ei meillä korottaisi monenkaan kulmakarvoja. Toista maata on kuitenkin Yhdistyneen kuningaskunnan rahapajan, jo 1 100 vuotta toimineen Royal Mintin kirjaimellisesti kultainen uutuus.

Ensin ne hyvät uutiset: toisin kuin American Expressin mustan kortin, voi Royal Mintin Raris-kortin hankkia ilman kutsua. Sitten huonot uutiset: kenen tahansa ulottuvilla kortti ei ole, sillä sen hankinta kustantaa miltei 19 000 Englannin puntaa – tarkalleen 18 750 puntaa. Euroiksi muunnettuna tuo on sellaiset 21 805 euroa, eli suunnilleen uuden Audi A1:n hinnan verran. Valintojen maailma, tavataan sanoa. Lisähintaa tulee ylimääräisistä kustomoinneista, kuten omasta designista kortin etu- tai takaosaan.

Royal Mintin uusi luksusta ja ylenpalttisuutta huokuva kortti on tehty siis umpikullasta, 18 karaatin sellaisesta. Lajissaan se on maailman ensimmäinen. Kortin tekemiseen käytetty kulta on alkuperältään jäljitettävää, eli mahdollisesti markkinoille yrittävät kopiotuotteet eivät helposti pääse tarkasta syynistä läpi. Lisäksi kortissa käytetyn kullan alkuperän on todennut vastuulliseksi Responsible Jewellery Council’s Chain of Custody. Kortti on tehty yhteistyössä Mastercardin ja Accomplish Financial -yhtiön kanssa, ja sen hankkivista asiakkaista tulee automaattisesti Mastercardin Raris-tilin haltijoita.

Aluksi Royal Mint ja Mastercard myöntävät Raris-kortteja 50 kappaletta, mutta sinällään korttien tulevaa lukumäärää ei ole rajattu keinotekoisesti mihinkään tiettyyn lukumäärään. Varsin suolainen hankintahinta kuitenkin asettaa korttien määrälle osaltaan luontaisen rajoitteen. Madhollisten tulevien korttien design tulee kuitenkin olemaan hieman erilainen, kertoi Royal Mintin edustaja.

Pahoittelut, ei lähimaksua

Vaikka Raris edustaakin statuksen suhteen maksukorttien ykkösluokkaa varsin ylhäisessä yksinäisyydessään, on siinä kuitenkin käytännön toiminnan kannalta yksi harmillinen puute: lähimaksu ei nimittäin kuulu sen ominaisuuksiin. Tämä johtuu juuri kullasta, joka ei materiaalina muiden metallien tavoin toimi yhdessä lähimaksusirun kanssa. Pistää toki miettimään, kuinka usein tällaisen miltei 22 000 euron hintaisen kortin hankkinut kaveri edes tekee alle 50 euron ostoksia…

Raris-kortin haltijoihin löytyy kuitenkin melkoisesti luottoa, sillä korttiin liittyvällä tilillä ei ole luottorajaa, eikä eri valuutoiden käytöstä peritä vaihtomaksua. Myöskään minkäänlaisia siirtokuluja ei peritä.

Kovin montaa tällaista kultaista korttia tuskin tullaan näkemään Suomessa, mutta onneksi sentään muistoissamme elää kullanvärinen YkkösBonus-kortti. Siinäkään ei muuten ollut lähimaksuominaisuutta, joten moni meistä on joskus päässyt elämään hieman samanlaista elämää kuin tämän päivän superrikkaat.